Африканська золота кішка: походження, ареал проживання знаменитого африканського кота, спосіб життя

У статті я розгляну, як виглядає знаменита золота кішка, її характер і звички. Розповім, де вона живе, чим харчується і чому знаходиться на межі зникнення.

Зміст

  • Зовнішній вид африканської золотий кішки
  • Ареал проживання
  • Спосіб життя і харчування
  • Характер і звички кота золотистого кольору
  • Розмноження і турбота про потомство
  • Охорона та вивчення
  • Роль в екосистемі

Зовнішній вид африканської золотий кішки

  • Статура: міцне.
  • Голова: невелика, округлої форми.
  • Очі: мигдалеподібні, з білою облямівкою навколо.
  • Вуха: середніх розмірів, високо поставлені, закругленої форми.
  • Хвістсередньої довжини 16-46 див.
  • Вага: самці 11-14 кг, самки 6-7 кг
  • Висота у холці: 38-50 див.
  • Довжина тіла (від носа до основи хвоста): 70-94см.
  • Шерсть: коротка, густа.
  • Забарвлення: від яскраво-жовтогарячого до червоно-коричневого, рудий, бурий, сіро-коричневий, золотистий, сріблясто-сірий і чорний.

Груди, живіт, підборіддя світлі. На щоках дві темні смуги, на животі й боках темні плями. Кінчик хвоста темний. Очі облямовані світлою смугою. Забарвлення може змінюватися протягом життя. У старих хижаків зникає малюнок, а забарвлення стає сірим і не таким гарним, як раніше.

Африканська золота кішка: походження, ареал проживання знаменитого африканського кота, спосіб життяЗабарвлення золотий кішки може бути від коричневого до яскраво-оранжевого і навіть чорного

У підвиду, що мешкає в Західній Африці малюнок на шерсті помітніше. У підвиду, що мешкає в Центральній Африці шерсть темніше, тому малюнок ледве помітний.

Самий рідкісний окрас рідкісного хижака – чорний. Частота зустрічальності такого забарвлення 4%.

Ареал проживання

Мешкає тварина в тропічних лісах екваторіальної Африки.

Ареал проживання простягається від лісів Сьєрра-Леоне до лісів центральної Африки. Зустрічаються від Сенегалу до Північної Анголи, Конго до західної Кенії. Основна популяція цих кішок мешкає в районі басейну річки Конго.

Річка Конго є природним географічним бар’єром середовища проживання двох підвидів золотий африканської кішки: Profelis aurata aurata (Центральна Африка), Profelis aurata celidogaster(Західна Африка).

Африканська золота кішка: походження, ареал проживання знаменитого африканського кота, спосіб життяАреал проживання простягається від лісів Сьєрра-Леоне до лісів центральної Африки

Спосіб життя і харчування

Африканська золота веде потайний і одиночний спосіб життя. Звичне середовище існування: бамбукові зарості, тропічні ліси, прибережні хащі. В пошуку їжі може забрідати в сухі ліси. У кожної особини є своя територія, що простягається на відстань 48 км

У денний час доби хижаки відпочивають на гілках дерева, вночі полюють. Живляться гризунами, не великою птицею, дрібними антилопами, мавпами, іноді деякими видами риб.

Характер і звички кота золотистого кольору

Володіє непередбачуваним характером.

В неволі проявляє агресію, дуже складно приручається.

Коли хижак відчуває загрозу, то злегка вигинає спину, а шерсть на спині підводиться. При нападі ці хижаки роблять різкі, впевнені рухи, а не кружляють навколо жертви як пуми, каракалы або леопарди.

Голос самців нагадує вокализацию домашнього кота.

Розмноження і турбота про потомство

Африканська золота кішка: походження, ареал проживання знаменитого африканського кота, спосіб життяЗазвичай в кладці золотий африканської кішки 2-3 кошеня

Настання статевої зрілості припадає на 11-18 місяць життя, у самок раніше. На час шлюбного періоду утворюють пари.

Пара на період вирощування потомства може перебувати разом. Самець бере участь у вихованні потомства нарівні з самкою.

Самка ретельно підбирає затишне місце для народження кошенят. Це можуть бути рослинні зарості, щілини в скелях, порожнисті дерева.

  • Вагітність: 75-80 днів.
  • Кількість кошенят в посліді: 2-3.
  • Вага новонародженого кошеняти: 180-250 гр.
  • Вигодовування: 6-8 тижнів.

Дитинчата народжуються сліпими, відкривають очі на 6-8 день, а до 10 дня починають самостійно переміщатися. Кошенята дуже швидко розвиваються, у самців розвиток йде швидше, ніж у самок.

З 38-40 дня життя дитинчата починають їсти м’ясо. Самка не залишає дітей до досягнення ними статевої зрілості — до 18 місяців. Тривалість життя тварини у неволі становить 12-15 років.

Охорона та вивчення

Полювання на золоту кішку заборонена або обмежена у всіх країнах.

Чисельність популяції, за даними за 1996 рік, становить близько 10000 дорослих особин.

В Червону книгу золота африканська кішка поки не занесений, але знаходиться під загрозою зникнення у зв’язку зі зменшенням площі лісів в Екваторіальній Африці і протизаконною діяльністю людини.

Африканська золота кішка: походження, ареал проживання знаменитого африканського кота, спосіб життяЗолота кішка знаходиться під загрозою зникнення

Золота кішка вказана в Конвенції про міжнародну торгівлю видами, що перебувають під загрозою зникнення (Додаток II CITES).

Леопарди та інші представники сімейства котячих, що мешкають на одній території з золотою кішкою, винищують молодих тварин і кошенят. Місцеві народи Камеруну винищують цих тварин для виготовлення амулетів, цінних трофеїв і одягу.

В даний час створюються спеціальні розплідники для розмноження і підтримання чисельності рідкісного хижака.

Роль в екосистемі

Золоті кішки є важливими хижаками, що регулюють чисельність популяцій тварин.

Золота африканська кішка – рідкісний представник сімейства котячих в світі. Практично вся існуюча інформація про рідкісну кішці заснована на спостереженнях за нею в неволі. Цей граціозний хижак залишається одним з найбільш загадкових тварин в Африці.