Чорний польовий цвіркун – фото та опис

Польовий цвіркун є класичним представником загону прямокрилих. Своєю назвою він зобов’язаний вмінню видавати специфічні звуки, іменовані скрекотом і місцем проживання. Для життя комаха вибирає добре прогріваються сонцем ділянки полів, степів і лук. Зустріти його можна в теплих регіонах. Найбільші популяції спостерігаються в Південній і Центральній частинах Європи і західної Азії. Також представники цього виду широко відомі в Північній Африці і Малайзії.

Зовнішні особливості

Дорослий польовий цвіркун має невеликий розмір, що рідко перевищує пару сантиметрів. Забарвлення тіла чорне. Кожна особина має 3 пари лапок, 2 пари крил. На фото польового цвіркуна можна чітко побачити пару вусиків. Вони служать для орієнтації в просторі, а також органом дотику, дозволяє відчувати навколишніх світ. Тіло складається з головного і черевного відділу. Воно покрито захисним хитиновым шаром.

На замітку!

Крила особини не пристосовані для польотів, тому комаха воліє пересуватися по землі або за допомогою стрибків. Для здійснення стрибків воно має розвинені довгі задні лапи.

Харчування

Чорний польовий цвіркун – фото та описПольовий цвіркун

Чорний цвіркун живиться переважно рослинною їжею. Він любить соковиті і м’ясисті стебла. При попаданні на садовий ділянка перетворюється на справжнє лихо для дачників і садівників. Комаха здатна знищити велику кількість урожаю.

На замітку!

Особливо небезпечний польовий цвіркун для розсади, яка має більш м’яку структуру.

На фотографії можна помітити розвинений ротової апарату, який іменується жвалами. З його допомогою цвіркун з легкістю прокушує навіть кореневу частину рослин.

У раціоні комахи, яка пристосується жити поблизу житла людини, з’являються залишки продуктів харчування: хлібні крихти, овочі, фрукти. В цьому вони мають більшу схожість з тарганами. Рідше представники даного виду цвіркунів можуть поїдати і більш дрібних собі подібних або знищувати кладки своїх самок.

Розмноження

Половозрелый самець приваблює самку специфічним звуком – стрекотінням. Музикування може тривати цілу добу, поки не відгукнеться самка. Чим голосніше звучання, тим більше шансів на успіх.

Цікаво!

Здатність видавати стрекотіння володіють тільки чоловічі особини.

Після запліднення самка відкладає яйця за допомогою спеціального яйцеклада у вириті в землі нори. Личинка з’являється з яйця через 15-30 днів. До досягнення дорослого віку в землі вона буде використовувати в якості їжі кореневу систему рослин. До повного дорослішання цвіркун проходить 3 линьки.

Читайте також:
Ефективні Мазі від вошей і гнид - відгуки та інструкція застосування

Чорний польовий цвіркун – фото та описПольовий цвіркун

Спосіб життя

Представники прямокрилих ведуть дуже войовничий спосіб життя. Кожен самець займає певну ділянку і отвержено оберігає його від інших побратимів. Відчувши чужинця на своїй землі, він спочатку видає гучне і агресивне стрекотіння. Якщо воно не подіє, відправляється в атаку.

Зимує в норах і тільки після того, як земля достатньо прогріється, вони виходять на поверхню. Цвіркуни погано переносять прохолоду, тому для них вкрай важливо підтримання високої середньодобової температури повітря. За їх здатність стрекотать протягом всього дня і ночі, деякі любителі воліють вирощувати їх будинку.

На замітку!

В неволі комаха здатна співати в будь-який час. У природі, частіше почути скрекіт вдається в нічний час, коли небезпека нападу хижаків зведена до мінімуму.

Попри свою войовничість, цвіркун польовий сам нерідко стає їжею більш великих комах, а також птахів та ящірок. Щоб встигнути врятуватися і сховатися у власну нірку, у польового цвіркуна добре розвинені органи дотику.

Анастасія Радченко/ автор статті

Давно вже працюю в всесвітній павутині, і люблю ділитися з людми корисними порадами.

Поділитися з друзями
Корисні поради - Вказівка