Джміль польовий – фото та опис

Джміль польовий – фото та описДжміль польовий

Джміль польовий полягає в тісній спорідненості з бджолами. Він відноситься до типу членистоногих і є представником загону перетинчастокрилих. Його візитною карткою можна назвати строкатий рудо-чорний окрас пухнастих волосків, якими покрито майже все його тіло. Переплутати це комаха з іншими неможливо. Волохаті родичі бджіл відомі як гарні запилювачі квітів. Вони є незамінними помічниками садівників і дачників, запилюючи плодово-ягідні та овочеві культури.

Зовнішній вигляд

Представники даного виду джмелів мають невеликі відмінності в розмірах. в залежності від статевої приналежності. Самі великі – це самки, які є матками в шмелином сімействі. Довжина їх тіла може досягати 2 див. Самці мають розмір тіла менше – близько 14 мм в довжину. До робочим особинам відносяться безплідні особини жіночої статі. Вони є самими маленькими комахами цього виду, маючи тіло довжиною 9 – 14 мм.

На замітку!

Щоб відрізнити польового джмеля від інших видів, потрібно до нього ретельно придивитися. На спині у волохатого членистоногого переважають руді волосся з невеликим вкрапленням чорних. На черевці жовті ворсинки перемішані з білими, як і на боках комахи. Лоб джмеля покритий світлим ворсинками. У самок на верхній частині грудки можна помітити невелике чорне плямочка у вигляді трикутника.

Середовище існування

Джміль польовий широко поширений на материку Євразія від Західної Європи до Далекого Сходу. Переважає в середніх і південних широтах. Комаха воліє будувати гнізда на землі або під землею, але також їх можна зустріти і в інших місцях:

  • покинуті нори тварин або гнізда птахів на землі;
  • порожнини грунту;
  • дупла і щілини дерев;
  • опале листя;
  • щілини між дощок дерев’яних будівель.
Читайте також:
Приклади успішного розведення висловухих поросят в умовах домашнього господарства: методика отримання беконної продукції

Назва «польовий» не означає, що комахи запилюють тільки польові та лугові рослини. Вони також зустрічаються в садах, лісах, на городах. В великих містах їх теж можна побачити. Але свою перевагу польові джмелі віддають низинних луках, де росте червона конюшина.

Харчування і розмноження

Самки, здатні до розмноження, після зимівлі шукають підходяще місце для облаштування гнізда. Відклавши кілька кладок яєць, вона дбає сама про потомство. Коли кількість особин у гнізді досягне першої сотні, вона більше не залишає гніздо і займається розмноженням.

На замітку!

Польові джмелі чоловічої статі не мають жала. Тільки самки здатні вжалити, але роблять це вкрай рідко.

Робочі самки, не здатні відкладати яйця, займаються доставкою нектару і пилку в гніздо. Самці-трутні відповідають за облаштування осередків для потомства і зберігання їжі. Вони не збирають нектар і не запилюють рослини. Перероблений комахами нектар перетворюється у мед, який є поживною їжею для підтримки життя шмелиной сім’ї.

Анастасія Радченко/ автор статті

Давно вже працюю в всесвітній павутині, і люблю ділитися з людми корисними порадами.

Поділитися з друзями
Корисні поради - Вказівка