Кам’яний джміль – фото та опис

Камяний джміль – фото та описДжміль кам’яний

Вперше джміль кам’яний був описаний вченим Карлом Ліннеєм в 1880 році. Він назвав цей вид Apis lapidaria Linnaeus, який згодом був перейменований у Bombus lapidarius (Linnaeus). Відмінною рисою цього виду є чорне забарвлення всього тіла, за винятком кінчика черевця, який пофарбований в яскраво-оранжевий або червоний колір.

Зовнішній вигляд

Розміри кам’яного джмеля майже не відрізняються від габаритів його найближчих побратимів. Самки, що відповідають за розмноження в гнізді, мають найбільші розміри тіла – близько 23 мм у довжину. Робочі особини жіночої статі і самці-трутні не перевищують 16 мм в довжину.

На замітку!

Відмінною особливістю самців є відсутність у них жала. Для людини вони не представляють ніякої небезпеки.

Яскравий окрас чорний притаманний усім представникам Bombus lapidarius. Але у самців є на грудях жовтий комірець. Також самці-трутні мають більш довгими вусиками з 13 члеників. У жіночих особин вусики складаються з 12 частин. Червоні волоски на кінці черевця надають шмелю ошатний образ.

Місця проживання

Назва шмелю «кам’яний» було дано не просто так. Ця різновид родичів бджоли воліє будувати гнізда під купою каменів. Представники кам’яних джмелів вважаються нечисленним видом. Їх ареалом є:

  • Європейська частина материка в середніх широтах;
  • південь Західного Сибіру;
  • Прибайкалля;
  • північ Казахстану.

Джміль кам’яний веде свою активну діяльність по збору нектару з квітня по вересень на полях, луках, у перелісках. Може зустрічатися в садах і городах. Запиленню піддаються практично всі рослини, які трапляються в полі зору комахи. Одне сімейство начитує 300-400 особин.

Пристрій гнізда

Самка-засновниця навесні відкладає партію яєць в обраному нею затишному місці серед каменів. За своїм першим потомством вона доглядає сама. Після декількох тижнів їй вже допомагає підростаюче покоління. Коли чисельність кам’яних джмелів перевищить першу сотню, самка перестає вилітати з гнізда і займається тільки откладкой яєць.

Читайте також:
Маршал від колорадського жука – інструкція із застосування, відгуки, ціна

Робочі самки збирають нектар і пергу для поповнення запасів вулика. Вони мають довгий хоботок, який пристосований для збору солодкої рідини суцвіть. Трутні будують нові осередки для розведення потомства і для зберігання переробленого нектару, відомого як мед. Самці не займаються збором квіткових солодощів і не беруть участь у запиленні рослин.

Мед у джмелів не поступається за смаковими і цілющими якостями бджолиного. Але він поступається кількістю, так як тривалість життя волохатих комах становить всього кілька місяців і робити великі запаси їжі немає необхідності.

Анастасія Радченко/ автор статті

Давно вже працюю в всесвітній павутині, і люблю ділитися з людми корисними порадами.

Поділитися з друзями
Корисні поради - Вказівка