Лісова миша – фото та опис

Гризуни є шкідниками. Вони знищують насіння і дерева, псують їжу, що зберігається в коморах і коморах, переносять серйозні захворювання. Лісова миша не є винятком. І хоч звір рідко живе по сусідству з людиною, він завдає шкоди не менше, ніж його побратими – польова та домова миші.

Як виглядає

Лісові миші крупніше гризунів, що живуть поряд з людиною. Розмір їх тіла досягає 10 сантиметрів в довжину, але деякі особини доростають до 12 див. Хвіст тварин дорівнює довжині тіла, але іноді може бути трохи більше або трохи менше його. Вага звірків досягає 25 грамів.

Лісові гризуни за зовнішнім виглядом дуже нагадують полівок і будинкових мишей. Але все ж між тваринами є чимало відмінностей. Найкраще їх видно на фото лісової миші:

  • Звірятко має коричневий або руде забарвлення. Животик білий, а на спинці розташовується розмите темне плямочка.
  • Вуха великі і витягнуті.
  • Очі нагадують чорні намистинки.
  • Між передніми лапами часто розташовується руда пляма.
  • Мордочка лісових мишей витягнута, а її розмір досить великий відносно тулуба.

    Від інших видів лісову мишу відрізняють такі особливості:

  • Від полівки її відрізняє відсутність чорної смуги на спинці.
  • Від будинкового виду відсутність зубчики на верхніх різцях.
  • Від азійських миші – біле черевце.
  • Від гірської вона відрізняється меншими розмірами тулуба.
  • Виділяють такий вид, як мала лісова миша. Її опис схоже на лісову мишу, але ворс і хвіст малюка довше.

    Де живе

    Лісова миша   фото та описЛісова миша   фото та описМиша лісова
    Лісова миша краще селитися серед дерев і кущів. Поширена вона по всій Росії, крім районів Крайньої півночі. Там для звірка занадто холодно.

    Цікаво!

    Лісові миші живуть скрізь, де є хвойно-листяні ліси. Звірів можна зустріти на Кавказі, в Туреччині, Східній Європі, на північному-сході Казахстану і в Китаї.

    Не завжди тварина живе в лісах. Деякі особини селяться в степах. Там вони роблять мишачі нори в листі і чагарниках.

    Читайте також:
    Страви з курки і їх калорійність

    Лісові миші можуть облаштовувати «будиночки»:

    • дуплах дерев;
    • серед коренів і густого листя;
    • в опалому листі.

    Тварини влаштовують систему ходів і нір, створюючи комори для припасів та норки для виведення потомства. У зимовий час лісові миші можуть селитися поруч з людиною.

    Чим харчується

    Лісові миші вважають за краще гризти жолуді і горіхи. Дієта звірка рослинна, але іноді тварина влаштовує полювання на комах. В основному, миші їдять в лісі наступні продукти:

    • ягоди;
    • зелене листя;
    • насіння і зерна;
    • комахи.

    Якщо гризунів стає занадто багато, то вони завдають непоправної шкоди природі, з’їдаючи все насіння листяних рослин.

    Цікаво!

    Багатьох хвилює питання, чим живиться лісова миша, коли її припаси на зиму кінчаються, а до появи перших ягід і насіння далеко. У цей період гризун може з’їсти молоді листочки або намагається перебратися ближче до людських запасами їжі.

    У холодну пору року їжа закінчується. Пережити важкий зимовий час допомагають численні припаси, які лісові миші роблять навесні і влітку. В камерах ссавців може перебувати від трьох до п’яти кілограм різного корму.

    Шкідники не проти перекусити лісовими грибами. Для їжі вони вибирають свіжі рослини, яких не торкнулися шкідники. Якщо ссавець виявить кладку яєць без охорони, то не встоїть від спокуси і розкриє тонку шкаралупу.

    Розмноження

    Звір готовий до спарювання лише в теплу пору року. В регіонах з теплим і м’яким кліматом лісові миші частіше вагітніють, з-за цього вони сильніше поширені на цих територіях.

    Самка здатна народжувати від двох до чотирьох разів на рік. Перед пологами вона облаштовує норку і готує запаси їжі. Малюки з’являються на 20-25 день вагітності повністю лисими, сліпими і глухими.

    Цікаво!

    Самка має шість сосків і кількість народжених дитинчат не перевищує шість штук. Іноді шкідник народжує чотирьох малюків.

    Мишенята швидко ростуть і розвиваються. Досягнувши місячного віку, вони починають самостійно добувати собі їжу. Від дорослих особин їх відрізняє більш тьмяне забарвлення і менші розміри.

    На замітку!

    Тримісячні звірята вже готові до спаровування і виношування малюків.

    Велика частина самок народжує дитинчат в перший рік свого життя. Завдяки такому стрімкому розмноженню, популяція шкідників може сильно збільшуватися. Тому лісничі господарства стежать за тим, щоб вистачало їх природних ворогів: хижих птахів і лисиць. Ці звірі відносяться до тих, хто харчується мишами в лісі. Хижаки полюють на лісових мишей і тим самим контролюють їх чисельність у природі.

    Читайте також:
    Домашні садові сукуленти: види і назви, умови вирощування, особливості змісту і розмноження

    Спосіб життя

    Лісова миша   фото та описЛісова миша   фото та описСпосіб життя лісової миші
    Лісовий вид гризуна проявляє велику активність в теплу пору року. В цей час він розмножується і робить припаси, які повинні допомогти йому перезимувати.

    Взимку шкідники в сплячку не впадають. Але вони активні лише кілька годин в день.

    Харчуються звіри наступним чином:

  • На початку весни вони годуються торішніми насінням і зернами.
  • Зелене листя гризуть в середині весни, коли все починає зеленіти.
  • На початку літа миші їдять ягоди і свіжі насіння.
  • У серпні звірята знову налягають на зелень і відкривають полювання на комах.
  • Восени і взимку ссавець гризе насіння та зерна.
  • Запаси гризун робить в норах, дуплах і між корінням дерев.

    Значення для природи та людини

    Гризун є шкідником. Він знищує насіння рослин, в тому числі і сільськогосподарських культур, гризе молоді пагони і кору чагарників, що призводить до загибелі рослин. Велика популяція звірів здатна знищити все насіння листяних дерев.

    На замітку!

    Звірятко не тільки знищує рослини і зерна. Він переносить безліч небезпечних інфекцій: паратиф, рожистую інфекцію, туляремію.

    Але повністю знищувати мишей не можна. В лісі вони становлять основу харчування для хижих птахів і змій. А в зимовий час року на лісовий вид миші полюють лисиці. Без достатньої кількості гризунів цих звірів чекає загибель від голоду.

    Анастасія Радченко/ автор статті

    Давно вже працюю в всесвітній павутині, і люблю ділитися з людми корисними порадами.

    Поділитися з друзями
    Корисні поради - Вказівка