Тварина кріт – опис і способу життя

Сімейство кротячих поширене по всій території Євразії і Північної Америки. В Америку кроти явно перебралися в часи існування Берингийского мосту, так як в Південній Америці вони відсутні. Це могло статися лише в тому разі, якщо на момент кротового переселення на сусідній континент Південна Америка була відокремлена від Північної протокою. Розміри кротів варіюються від 5 до 21 см у різних видів. Від розміру залежить вага звірка: 9-170г. Найбільш звичне жителям Росії тварина кріт звичайний, він же європейський, має довжину 12-16 см і важить 70-119 р.

Російські види

Справжніх кротів на території РФ мешкає 4 види:

  • звичайний/європейський (Talpa europaea);
  • сибірський/алтайський (Talpa altaica);
  • сліпий (Talpa caeca);
  • кавказький (Talpa caucasica).

Крім чотирьох видів справжніх кротів, на Далекому Сході мешкає ще два види з сімейства кротячих, але належать до роду могер: могера велика/уссурійська і могера японська. Як і кроти, могеры живуть під землею і дуже схожі на перше однакового способу життя і харчування. Із зовнішніх відмінностей у могер тільки бурувато-коричневе забарвлення. Всі інші відмінності між кротами і могерами може виявити лише фахівець після розтину звірка. Якщо немає масштабу, тварин на фото не можна відрізнити один від одного. «Загальне» фото крота і могеры нижче.

Цікаво!

Велика могера – найбільший представник сімейства кротячих вагою до 300 г і довжиною тіла до 21 див.

Загальний опис тварин з роду кротячих:

  • тулуб циліндричний витягнуте з коротким хутром;
  • передні лапи лопатообразные, з потужними кігтями;
  • кігті міцні, плоскі;
  • задні лапи короткі, слабкіше передніх;
  • череп маленький конусоподібний при вигляді зверху і вузький прямий при погляді збоку;
  • ніс крота перетворений в маленький хоботок;
  • вушних раковин немає;
  • очі недорозвинені у всіх видів, у деяких закриті шкіряною плівкою.

Кількість зубів в роті крота у різних представників варіюється. І це головна ознака, за яким можна визначити вид тварини.

Особливість хутра всіх кротячих в тому, що він росте строго вгору. Такий напрямок росту вовни дозволяє тварині однаково легко рухатися в підземних ходах як вперед, так і назад. Шерстинки укладаються так, щоб полегшити звірку пересування.

Тварина кріт – опис і способу життяВиди кротів

Європейський/Звичайний

Ареал європейського крота – майже вся Євразія: на півночі межа проходить по тайзі, на півдні по лісостепу. Західна межа – Атлантичний океан, східна – басейн річки Лени.

  • Тварина довжиною 12-16 см і коротким хвостом (в середньому 3 см).
  • Вага середній: 70-119 р.
  • У крота Європейського очі помітні. Їх розмір близько 0,5—1 мм
  • Забарвлення матово-чорний. Шерсть на животі трохи світліше основного забарвлення. Молоді тварини відрізняються більш тьмяною забарвленням.

Цікаво!

Волоски на хвості виконують дотикальну функцію подібно вибриссам, полегшуючи кроту рух задом наперед.

Алтайський/Сибірський

У цієї тварини статевий диморфізм виражений сильніше, ніж у крота звичайного.

  • Самки довжиною 13-17 см і вагою 70-145 г, самці відповідно 13,5—19,5 см і 75-225 р.
  • Очі розвинені краще, ніж у європейського вигляду і навіть мають рухливі повіки.
  • Однотонна забарвлення може бути свинцево сірої або чорної з коричневим відливом. Темні особини переважають у гірських районах, а сірі в рівнинних.

На замітку!

Сибірський кріт володіє цінним хутром, довжина якого взимку досягає 12 мм.

Середовище проживання – західна і середня частина Сибіру.

Читайте також:
Саморобні і механічні відлякувачі голубів

Сліпий/Малий

Найдрібніший з російських представників кротячих. Довжина 8-12 см, хвіст 2-3 см. Вага до 30 р. Очі закриті тонкою шкірою. Забарвлення від чорного до темно-бурого.

Ареал проживання – Кавказ. Якщо ареал перетинається з ареалом кавказького крота, то сліпий риє ходи рівнем нижче. Його основний раціон – личинки жуків.

Кавказький

Схожий на звичайного, але очі сховані під шкірою. Довжина 10-14 см, хвіст 2,5—3,2 см, вага 40-95 р. Хутро чорний.

Ареал проживання – Кавказький хребет і навколишня місцевість.

Спосіб життя

Тварина кріт – опис і способу життяСпосіб життя крота

Кроти – комахоїдні тварини, провідні цілорічний активний спосіб життя. Життя крота в природі повністю проходить під землею. Навіть дитинчат самка приносить в норі на глибині 1,5—2 м. через важкодоступність кротячих нір все про кротів не відомо навіть вченим, що вивчають цих тварин.

Навколишнє середовище, де живуть кроти, передбачає обов’язкову наявність пухкої вологої землі. Глибина кротячих ходів всього 5-20 див. Вони розташовуються у верхньому пухкому шарі грунту, так як кріт риє землю лапами. Прогризати ходи в землі, подібно гризунам слепышам кротові не можуть. Зайвий грунт тварини виштовхують на поверхню, утворюючи кротовіни – дірки, при попаданні в які можна зламати ногу.

На глибину кріт залазить у трьох випадках:

  • Прокопати хід під смужкою утоптаної землі і для розмноження. Якщо тварина риє хід під пішохідною доріжкою, воно може заглибитися в землю на 0,5—1 м.
  • Самка, щоб убезпечити потомство, пологову камеру влаштовує під корінням дерев на глибині 1,5—2 м.
  • У посуху їжа пішла занадто глибоко.
  • При відсутності гострої необхідності закопуватися. кроти на якій глибині живуть, на тій і прокладають свої тунелі. Звичайна невелика глибина ходів дозволяє тваринам спокійно дихати і вентилювати свої оселі.

    Цікаво!

    Кавказький вигляд у пошуках їжі закопується на глибину 1 м.

    В природі від кротів приносять більше користі і шкоди від них мінімальний. Кротові ходи сприяють аерації грунту, що покращує ріст рослин.

    Читайте також:
    Чим обробити полуницю від шкідників і хвороб?

    Тварина кріт – опис і способу життяКріт

    Кроти прокладають собі кормові ходи в поверхневому шарі грунту з причини того, що їх основна їжа – дощові черв’яки. Ці безхребетні поїдають гниючу органіку, яка знаходиться тільки в поверхневих шарах. З цієї ж причини кроти селяться в районах з вологим грунтом. Крім черв’яків кротові поїдають личинок шкідників, що мешкають в землі. Шкідники воліють ніжні корінці культурних рослин, а дощові черв’яки угноєну городній грунт. Слідом за своєю їжею на дачу і в город приходять і кроти.

    Цікаво!

    При нагоді кріт може з’їсти потрапила в кормовій хід мишу-полівку.

    Дорослі особини мають кепським характером і не терплять суперників на своєму кормовому ділянці. Можуть з’їсти слабшого родича або дитинчати.

    За добу тварина з’їдає 50-60 г черв’яків і личинок. З-за високої обміну речовин і значних енерговитрат на риття ходів обходитися без їжі кроти можуть не більше 14 годин. При голодуванні довше цього часу вмирають від голоду.

    Всупереч помилкам, ці тварини не їдять корінці рослин (можуть випадково проковтнути) і були б навіть корисні. Але в гонитві за здобиччю вони вивертають посадки на грядках, гублячи розсаду. З-за цього дачники і не люблять підземних жителів.

    Кроти в сплячку не впадають, але взимку їм складно добути їжу, так як дощові черв’яки йдуть углиб. Кротові на таку глибину заритися не можуть. А вище земля промерзає до стану каменю.

    Щоб пережити зимовий період, звірята роблять запаси з дощових черв’яків. Харчуватися ж кріт може тільки живою здобиччю. Завдання збереження зимових запасів тварини вирішують геніально: вони відкушують черв’якам голови. Дощовий черв’як без голови не гине, залишаючись живим протягом усього холодного періоду. Але втекти черв’як теж не може. Рухатися без голови ці безхребетні не в змозі.

    Читайте також:
    Чим небезпечний шершень для людини

    Розмноження

    Тварина кріт – опис і способу життяРозмноження крота

    Кроти розмножуються раз на рік. Термін виношування дитинчат у різних видів відрізняється. У сибірського крота існує період, коли ембріон на деякий час перестає розвиватися. Період розмноження у «російських» кротів різний:

    • Європейський парується в березні-квітні. Самка приносить приплід через 35-40 днів. Дитинчата сліпі, голі. У посліді 3-9 кротят вагою 2-3 р. Народжує самка раз на рік. Тільки п’ята частина дорослих кротих може принести влітку другий послід. В 1,5 місяця молодняк залишає сім’ю.
    • Сибірський парується в червні, але народжує самка на наступний рік у квітні—травні, так як у алтайського виду присутній діапауза і в цілому вагітність кротихи триває 270 днів. У посліді 3-6 дитинчат. У червні молоді тварини зараховують себе до дорослим і залишають гніздо. Але статева зрілість у самок наступає тільки через рік, у самців через два.
    • Сліпий парується в лютому – березні ще під снігом. Кротиха носить потомство 30 днів. В кладці від 1 до 5 дитинчат. До розмірів дорослої особини ці тварини виростають за місяць, після чого залишають гніздо.
    • Кавказький також парується в лютому. Кротят самка приносить у березні. У виводку 1-3 дитинча. Через 40 днів стають самостійними.

    При такій малій кількості дитинчат і розмноженні тільки раз в рік, кількість кротів на території може збільшуватися дуже швидко. Так як народжує кротиха глибоко під землею, її потомству не загрожують ніякі хижаки і всі дитинчата залишаються в живих.

    На замітку!

    Поки кріт не виліз на поверхню, у нього немає природних ворогів.

    Але скільки живе представник кротячих, залежить від його виду. Тривалість життя крота звичайного 4-5 років, алтайського – 5 років, сліпого 3-4 роки, кавказького 5 років.

    Небезпека для людини

    Нападати на людину не стане. Небезпека для людини навряд чи представляє із-за дуже високого метаболізму. Тварина з небезпечним захворюванням помре раніше, ніж «знайде» людини. А питання «кусається чи кріт» залишається відкритим. Теоретично так, так як зуби у нього є. Практично навіть спіймані кроти не виявляють бажання вкусити зловив їх, натомість видають звуки, схожі на писк щурів. То від паніки, то прагнучи налякати «хижака».

    Анастасія Радченко/ автор статті

    Давно вже працюю в всесвітній павутині, і люблю ділитися з людми корисними порадами.

    Поділитися з друзями
    Корисні поради - Вказівка