Землерийка – фото та опис

Землерийка – це представник загону землеройкообразных, що належать до комахоїдних тварин. Їх часто помилково називають гризунами з-за зовнішньої схожості з польовою мишею. Але найближчими родичами звірків є їжаки і кроти. Велика чисельність цих дрібних тварин пояснюється відсутністю природних ворогів. Це пов’язано з тим, що у землерийок шерсть покрита спеціальним мастилом, що виділяється шкірними залозами. Запах жироподобного речовини відлякує будь-якого хижака, за винятком деяких видів змій в тропічних країнах.

Види землерийок

Відомо близько 300 видів землерийок. Фото і опис різновидів звірів широко представлені на Інтернет-ресурсах. Найбільш відомими видами цих тварин є:

  • бурозубка та її види;
  • білозубка та її різновиди;
  • водяні землерийки;
  • слонові землерийки та інші.

Широке поширення отримала крихітна бурозубка – найменший представник ссавців, довжина їх тіла становить лише 3-5 см без урахування довжини хвоста. Свою назву бурозубка отримала за буру емаль на кінчиках зубів, яка захищає їх від передчасного сточування. Крім бурого кольору емалі, шерсть бурозубки також має коричневий відтінок.
Білозубка або карликова многозубка – представник комахоїдних, відрізняється білим кольором емалі зубів і розміром тіла близько 7 див. Вона зустрічається рідше своєї карликової родички і має сірий окрас шерсті.

На замітку!

Найбільшим представником землерийок є гігантська білозубка. Розмір її тіла може досягати 15 см, а довжина хвоста – 10 див. Забарвлення шерсті білозубка варіюється від світло-сірого до майже чорного кольору. Гігантська білозубка, незважаючи на свою просту життєдіяльність, дуже часто стає жертвою людей, які плутають її з пацюком.

Водяна землерийка або звичайна кутора – велике комахоїдна, що віддає перевагу жити на берегах прісних водойм. Відмінною особливістю будови водяного звіра є наявність жорстких шерстинок на лапках для більш ефективного пересування у воді і непромокального вовняного покриву. У раціон куторы входять дрібні види риб, земноводних, комах. Забарвлення водяного жителя сірий, а живіт має більш світлий відтінок.

Читайте також:
Корова об'їлася дробленки що робити, не працює рубець у корови, де знаходиться рубець у бичка при тимпанії

Землерийка – фото та описВиди землерийок

Місця проживання звірка

Землерийки поширені повсюдно, за винятком полярних територій. Найчастіше їх можна зустріти в країнах Азії, Європи, Африки, Північної Америки, Росії. Воліють жити переважно у вологому грунті поряд з водоймами, болотами. Часто вони селяться у дуплах дерев, в трухлявих пеньках, в опалому листі. Іноді землерийки обживають нори кроти.

Звірята рідко змінюють своє місце проживання, вважаючи за краще досліджувати територію в кілька десятків квадратних метрів. Найчастіше їх будинком стає дачну ділянку або сад. Займаючись риттям нір у пошуках комах, землерийка може за добу перекопати цілий город у кілька соток землі.

Цікаво!

У разі появи непроханого загарбника території, землерийки можуть захищати свою ділянку і битися з суперником до смертельного результату.

На одній земельній ділянці в кілька соток землі проживають не більше двох дорослих особин. Мігрувати з власної волі землерийки не люблять, протягом усього життя дотримуються однієї території. Виключенням стає примусове виведення їх людиною. Після ретельного дослідження клаптика землі, звірятко переходить на сусідню територію, поки на старій не з’являться нові комахи.

Особливості будови, зовнішній вигляд землерийки

Землерийка – фото та описЗемлерийка

Звірятко землерийка отримав звання шкідника завдяки своєму ненажерливому апетиту. У нього дуже швидкий обмін речовин, тому весь свій час неспання він проводить у пошуках їжі, зрідка перериваючись на відпочинок і сон.

Розміри землерийок не перевищують розмірів звичайної миші. Ці дрібні ссавці рідко досягають 5-7 см в довжину. Дуже часто його плутають з мишею, тому всі садівників і дачників повинні знати, як виглядає землерийка:

  • вона має більш товстий хвіст;
  • подовжений рухливий ніс, схожий на хоботок;
  • забарвлення короткої шерсті може варіюватися від світло-коричневого до темно-сірого кольору.
Читайте також:
Коли садити айстри на розсаду?

Очі маленького жителя городу підсліпуваті, як у багатьох представників землеройкообразных. Основними органами почуттів є слух і нюх. Великі вуха землерийки функціонують як локатори і передають всю інформацію про навколишнє обстановці. Гострий нюх дозволяє знаходити навіть під землею комах, чим харчується землерийка.

Харчування і розмноження

Прямої шкоди тваринка не завдає людині. На відміну від миші, землерийки не шкодять дачникам. Навіть, навпаки, винищують багатьох ворогів городу. Улюбленою їжею для них служать:

  • капустянки;
  • листоїди;
  • хрущі;
  • слимаки;
  • мокриці;
  • гусениці;
  • павуки;
  • дощові черв’яки;
  • личинки.

Землерийка – фото та описХарчування тварин

Крім комах звірята іноді їдять зерна і насіння рослин. У гонитві за їжею землерийка може пошкодити кореневу систему городніх і садових культур. Дренаж ґрунту та очищення її від шкідників приносить більшу користь, ніж ймовірність загибелі рослин від витівок хвостатого жителя. Але изрытые норами газони або клумби навряд чи порадують господарів земельних ділянок. Тому ці тварини мають недобру славу.

За добу ссавець може з’їдати їжу масою, яка в 4 рази перевищує вагу самого їдця. Такий апетит у разі нестачі їжі може довести його до крайності – він починає полювати на дрібних ящірок або своїх родичів. Якщо протягом 8-9 годин йому не вдасться знайти собі їжу, звірятко помирає від голоду. У зимовий час голодна смерть настає вже через 3-4 години, тому до весни доживають небагато землерийки.

За свою коротку, від 1 до 2 років, життя землерийка здатна виносити і виховати до 6 приплодів. У підготовленому заздалегідь гнізді, выстланном м’якою підстилкою, з’являються від 3 до 10 сліпих малят. Турботлива самка вигодовує дитинчат молоком, поступово переводячи їх на тверду їжу. На кінець 3 тижні малюки стають самостійними особами.

Цікаво!

Відомі випадки, коли землерийка приносила до 20 малюків за один раз. За літній сезон за сприятливих умов одна самка може виховати близько 40 дитинчат. А деякі з її малюків вже самі встигнуть дати потомство до кінця поточного річного періоду.

Після двох тижнів дитинчата здатні пересуватися самостійно і виходити з норки. Пересуваються вони, тримаючись зубами за підставу хвоста йде попереду звірка. Таким паровозиком вони всюди слідують за мамою, щоб не загубитися.

Читайте також:
Відмінність індиків від індичок

Досі не виявлено, моногамні або полігамні ці звірятка. Вони мало вивчені, оскільки ведуть переважно нічний спосіб життя і проводять багато часу під землею. Відомо, що гніздо готують до майбутнього потомства обоє батьків.

Анастасія Радченко/ автор статті

Давно вже працюю в всесвітній павутині, і люблю ділитися з людми корисними порадами.

Поділитися з друзями
Корисні поради - Вказівка