Звичайні кроти (європейський)

Яку життя ведуть європейські або звичайні кроти: де живуть, що їдять, як вирощують потомство і їх відмінності від інших підвидів кротячих, – інформація для допитливих і зацікавлених людей.

Біологічна опис

Кроти звичайні (лат. назва Talpa europaea) є ссавцями невеликого розміру, за класифікацією належать до загону землеройкообразных сімейства кротячих. Розміри довгастого тільця, яке закінчується маленьким хвостом, можуть доходити до 11-16 см, вага – 80-130 р. Самці зазвичай за розміром більше самок.

Передні лапи у кротів більш розвинені і сильні порівняно із задніми, лопатообразные з кігтями і використовуються для пробивання підземних ходів і будівництва нір.

На замітку!

На відміну від гризунів-сліпаків у звичайних кротів немає передніх різців для риття землі.

Голова у крота європейського має форму конуса з витягнутим рожевим носом-хоботком. Очі дуже маленькі, закриті рухомими століттями, позбавлені кришталика і сітківки, з-за чого тварина практично нічого не бачить. У деяких видів кротячих зір повністю відсутній через заростання очей шкірою. Зовнішні вуха відсутні, але слух у них прекрасний, також як можливості нюху і дотику.

Шерсть у крота звичайного – густа та коротенька, зустрічається різних відтінків: від темно-сірого, коричневого до чорного. Росте вона перпендикулярно шкірі, за рахунок чого тварини можуть легко переміщатися в тісних підземних просторах вперед і назад. Линька хутра відбувається тричі на рік у весняно-осінній період. Хвіст короткий, волоски на ньому доповнюють сенсорні здібності тваринного і дозволяють йому рухатися в задньому напрямку.

Звичайні кроти (європейський)Кроти звичайні

Спосіб життя і ареал проживання

Звичайні кроти ведуть підземний спосіб життя, майже постійно прокладаючи ходи, починаючи з перших весняних місяців і до настання холодів. На поверхні ґрунту їх діяльність відразу помітна появи кротовин, розмір яких залежить від пухкості і вологості грунту. Вони воліють грунти, які легко можна рити лапами.

Читайте також:
Синці від укусів комарів

Активність цих землерийних тварин триває весь рік, тільки в зимові місяці вони йдуть глибше в землю, прокладаючи нові ходи, розташовані нижче рівня промерзання грунту.

Цікаво!

Вчені підрахували, що за одну ніч кріт може виконати підземний хід довжиною до 50 м, а загальна площа його галерей і нор доходить до 800 кв. м. Для розмноження вони риють гніздові камери на глибині близько 1,5-2 м.

Підземні ходи у звичайних кротів – величезна система багатоярусних галерей діаметром до 5,5 см, деякі з них горизонтальні, але є і похилі штреки, провідні в гніздо.

Кротові ходи бувають:

  • поверхневі, глибиною 1-5 см, коли тварина розсовує лапами землю в сторони і догори;
  • глибокі ходи розміром до 50 см створюються при викиданні грунту на поверхню, де виходять кротовіни.

Також за своїм призначенням ходи звичайних кротів підрозділяють на:

  • житлові, провідні до гнізда або до води;
  • кормові, які використовуються для полювання.

Ареал розповсюдження відповідає назві: країни Європи. На території Росії мешкає кілька підвидів таких тварин: європейський, алтайський, кавказький і малий. Звичайні кроти населяють практично всю європейську територію Росії, Урал і Західний Сибір. Зони їх проживання: галявини і узлісся, заплави річок і суходільні луки.

Звичайні кроти прекрасно плавають, завдяки чому можуть перебиратися на протилежний берег річки для полювання. А ось на поверхні землі зустрічаються рідко: через коротких лапок пересуваються тільки повзком, тому вихід наверх може закінчитися загибеллю від нападу ворогів, серед яких лисиці, пугачі, куниці та інші хижаки.

Звичайні кроти (європейський)Їжа для крота

Раціон харчування: дощові черв’яки, комахи (хрущі, метелики, мокриці, жуки) та їх личинки. Причому земляні хробаки самі приповзають на мускусний запах, який характерний для кротячих ходів. Збір їжі проходить при пересуванні тварини під шаром землі. Якщо їжі знайдено занадто багато, то тварина може відкласти її про запас, для чого відкушує жертві голову, знерухомлює її, а потім складає в одній з підземних камер. У зимовий період, підкопавши найвищу кротовину, можна виявити запаси у вигляді сотні черв’яків.

На замітку!

Звичайні кроти їдять 3-4 рази за день, споживаючи за раз 20-30 г черв’яків або іншої їжі. Після чергового «обіду» звірятко видаляється на відпочинок в гніздо, де згортається в клубок і спить 3-5 ч. Голод вони можуть виносити тільки протягом 14-17 год і якщо потім не знаходять їжі, то гинуть.

Розмноження

Гніздо, в якому звичайний кріт відпочиває або виховує потомство, розташоване зазвичай під корінням дерев, внизу пнів або купин, під будівлями на глибині 1,5-2 м, Дно його встилається сухою травою або м’яких мохом. Зазвичай така нора має одразу кілька входів і виходів.

Читайте також:
Чим годувати голубів в домашніх умовах: особливості раціону

Кроти належать до поодиноких ссавцям, вони утворюють пари тільки в шлюбний сезон, який трапляється ранньою весною. Статева зрілість настає у них до однорічного віку. Запліднена самка спеціально готує собі гніздо.

Дитинчата народжуються після 40-денної вагітності абсолютно лисими. Кількість їх зазвичай 5, але буває і до 8-ми. Протягом 30 днів вони харчуються тільки материнським молоком, а потім підростають і йдуть у власні нори. Якщо хтось з дітей не хоче покидати гніздо, то мама його проганяє і навіть кусає, домагаючись виходу у самостійне життя.

Цікаво!

Дорослі самці мають дуже агресивний характер, вони здатні нападати на сусідів і навіть загрызать їх, після чого можуть і з’їсти, показуючи навички канібалізму. При затриманні крота людиною утримати його в руках дуже складно, до того ж тварина кусається і дряпається, тому ловити його можна тільки в рукавичках.

Види кротячих і їх відмінності

Звичайні кроти (європейський)Види кротів

На території Росії водяться й інші види звичайних кротов:

  • Сибірський або алтайський кріт (Talpa altaica) – відрізняється більш коротким хвостом і наявністю дрібних зубів, очі відкриті, але погано розрізняються серед густого хутра. Хутро складається з довгих волосинок 8-12 мм Розмір тулуба: 13-19 см, у самок до 17 див. Забарвлення шерсті: темно-сірий або чорно-бурий, зустрічаються тварини з плямами або з біло-жовтою шерстю. Живе в гірських регіонах на півдні Сибіру. У цього виду вагітність у самок триває до 270 днів з-за латентного періоду. Тривалість життя 5 років.
  • Малий або сліпий (Talpa caeca) – є найменшим кротом, його тільце в довжину досягає 8-12 см. Хутро зазвичай чорно-бурий або чорний. Мешкає на Кавказькому перешийку, Туреччині та в північній частині Ірану. Раціон харчування складається з комах і личинок жуків, черв’яків майже не їсть. Народження малят відбувається в лютому-березні, в посліді 1-5 дитинчат.
  • Кавказький кріт (Talpa caucasica) має розміри 10-14 см, вага до 95 р. Тільце покрите чорним оксамитовим хутром, великі зуби. Мешкає в районі Кавказького хребта і Туреччини. Живиться також дощовими черв’яками. Розмножується 2 разів у році, в посліді 2-4 малят.
Читайте також:
Засіб від кліщів для корів, чим обробити корову від кліщів

Користь і шкода

Основна користь від кротів – поїдання ними шкідливих комах і розпушення ґрунту, яка добре збагачується органічними речовинами.

В сільському господарстві і на садових ділянках звичайні кроти приносять багато шкоди через пошкодження коренів корисних культур і знищення великої кількості дощових черв’яків. Садівники і городники практично весь сезон борються з підземними землеройными тваринами за допомогою народних і магазинних засобів.

Анастасія Радченко/ автор статті

Давно вже працюю в всесвітній павутині, і люблю ділитися з людми корисними порадами.

Поділитися з друзями
Корисні поради - Вказівка